Чиновницю Хмельницької ОДА оштрафували за вимагання хабара за усиновлення дитини

Автор 24 квітня 2024, 19:17

Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок екс-начальниці Служби у справах дітей Хмельницької ОДА Ніні Магур за зловживання службовим становищем. Посадовиця вимагала у подружжя 5000 доларів хабара за сприяння у всиновленні дитини. За це їй призначили 68 тис. грн штрафу.

У 2021 році до начальниці Служби у справах дітей Хмельницької ОДА звернулась жінка з приводу усиновлення дитини. Вона прийшла з документами і дізналася, що у договорі оренди її квартири вказана площа менша, ніж необхідна для поселення усиновленої дитини, і просила якось їй допомогти. З цього приводу обвинувачена у присутності відвідувачки телефонувала начальнику Служби у справах дітей Хмельницької міської ради, консультувалась по телефону із працівниками юридичного відділу Хмельницької міської ради та начальником відділу опіки та піклування Служби у справах дітей Хмельницької міської ради.

У подальшому, спілкуючись із жінкою, чиновниця начебто сказала: «Нікому не вір…». І жестом правої руки показала пʼять пальців, натякаючи про необхідність надати їй неправомірну вигоду в сумі 5 тисяч доларів США.

Після такої розмови жінка звернулась до правоохоронних органів. У заяві про злочин йшлося про те, що начальниця Служби у справах дітей Хмельницької висловила громадянці вимогу надати їй та начальнику Служби у справах дітей Хмельницької міської ради, заступнику начальника Служби у справах дітей Хмельницької міської ради та начальнику КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» 5000 доларів хабара за позитивний акт обстеження побутових умов проживання і не створення штучних перешкод та подальше сприяння в усиновленні малолітньої дитини.

У матеріалах справи є записи НСРД, які підтверджують спілкування з приводу усиновлення дитини і правильного оформлення документів.

Під час останньої зустрічі зафіксовано, що заявниця і обвинувачена в кабінеті обговорюють процедуру усиновлення дитини, зокрема складання акту обстеження житлово-побутових умов та надання висновку про доцільність усиновлення. Далі відвідувачка кладе на робочий стіл конверт зі словами: «Дякую, як домовлялись». Чиновниця бере конверт зі столу і спочатку кладе в сейф, а потім, оглянувши, вміст перекладає його до сумочки, а потім витягує з сумочки і кладе у шухляду столу та прямує до виходу. Після затримання на пальцях у жінки виявили фарбу, якою помічали хабар.

Директорка КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» показала суду, що за направленням Служби у справах дітей Хмельницької міської ради подружня пара в присутності соціального працівника приходила на встановлення контакту з дитиною, з якою спілкувалася, але так і не усиновила.

У підсумку причетності інших посадовців не встановили і затриманій оголосили підозру в одержанні неправомірної вигоди за вплив на керівництво Служби у справах дітей Хмельницької міської ради.

Початково йшлося про те, що одержання такої неправомірної вигоди було поєднане з вимаганням. Але пізніше обвинувачення перекваліфікували з ч.3 на ч.2 ст.369-2 ККУ, виключивши вимагання.

Суд врахував, що обвинувачена частково визнала вину, щиро розкаялася та активно сприяла розкриттю злочину і це є помʼякшує покарання.

Ексчиновницю засудили до штрафу в 68 тисяч гривень.

Останнє редагування 24 квітня 2024, 19:24
0
репостів
0
репостів